Sami- Walking with reindeer

Sami- Walking with reindeer 

 

liten

På galleri Kontrast i Stockholm har jamis.se besökt utställning ” Sami- Walking with reindeer” med tillhörande bok. Utställningen kommer att finnas på galleri Kontrast t.o.m. den 8 december. 

Projektet startade år 2007 och bilderna är tagna fram till 2011, den Amerikanska frilansjournalisten Erika Larsen har levt tillsammans med samer i Kautokeino i Gällivare och på andra sidan gränsen i Norge. Hon har levt med dessa ”moderna” jägare och renskötare som har funnits i den delen av Skandinavien sedan sista istidens slut.

Samerna fick status som ursprungsbefolkning så sent som år 1977.”De har lyckats överleva detta extrema klimat i alla år och de har ett språk rikt i sin förmåga att förklara naturen” skriver Erika i sitt förord. "Jag kom hit för att förstå den ursprungliga enheten av den moderna jägaren, och att hitta ett folk som, när marken talar, kan tolka sitt språk" Berättade Erika för National Geographic.

störrreErika fann i dessa moderna jägare och renskötare ett folk som lever i två olika världar, då och nu. I nutiden finns även kampen emot gruvbolagens exploatering av samernas marker. Erika Larsen har även varit uppmärksammad för hennes tidigare jobb ”Young blood” och ” The hunt” som berättar om jaktkulturen i USA.

 

Jag träffade Amanda Lindgren som idag var värdinna på galleriet. Amanda är en ung fotograf i början av sin karriär, så jag passade på och fråga henne hur hon såg på Erika Larsens bilder. ”Jag känner mig otroligt inspirerad av henne. Det är otroligt att hon har levt tillsammans med samerna så länge, att hon verkligen har lärt känna människorna och kulturen som ligger bakom dessa bilder” förklarade Amanda.

amanda"Hon fotograferar på ett sagolikt sätt, det är väldigt drömska bilder men de är också otroligt verklighetstrogna i den här drömvärlden. Erika gör sådana projekt som att t.ex. fotografera indianerna och deras relation till hästar, projekt som jag som studerar fotografi har drömt om ända sen jag var liten” fortsätter Amanda. ” Det är sådana projekt som man nästan har trott inte var  möjliga att göra, så när man ser fotografer som Erika så blir man på något sätt stärkt av dem, man förstår att det faktisk är möjligt. Jag är själv väldigt intresserad av att fotografera romer och andra minoriteter” avslutar Amanda.

Jag har själv sett ett par bilder ur Amandas fotosamlingar och hoppas på att snart se henne ställa ut på galleri Kontrast, kanske hennes dröm går i uppfyllelse och vi får se en utställning om romer.

 

 

Text och foto: Marco Alí