8 april 2013

Romer i Stockholm firade den Internationella Romadagen

den 8 april i Tensta.trta

Den 8 April firades för fyrtioandra gången den Internationella Roma dagen runt om i världen. I Stockholm bjöd É Romani Glinda och ESF projektet Romané Bučá, som drivs av SENSUS, in till konferens och firande.

Starten för konferensen gick av stapeln redan klockan 10.00 med en föreläsning om romernas historia och nutid för Tenstaross gymnasiums elever. Sen var det dags för Sensus projekt Romané Bučás deltagare att sätta gång med sin workshops som deltagarna senare redovisade inför en stor publik. Trots det kalla aprilvädret blev den stora lokalen på Tensta träff snart fullsatt.

utstlning

Lokalen hade två av ERGs utställningar, en foto utställning med kultur bilder och en annan med seriefiguren Bakro, en tecknad satir serie av Ulf Lundkvist och Bengt O Björklund.

Fred Taikon, ordförande för É Romani Glinda hälsade alla välkomna och berättade om bakgrunden till den 8 april. Han berättade om den stora romska konferensen i London 1971 som var startskottet till den Internationella Romerdagen, den romska flaggan och nationalhymnen Gelem gelem.

amira

 

Dagens konferens varvades mellan olika talare t.ex Amira Zamel som talade om hur det är att som kvinna leva i tre olika världar. Amira har nämligen en palestinsk pappa och en tjeckisk romsk mamma och är uppvuxen i Sverige. Hon är idag en mycket självsäker tjej som jobbar som ungdomscoach i Farsta. Men Amira berättar att hon själv inte tog skolan på allvar den första tiden, hon skulle väl snart gifta sig tänkte hon och såg inte vikten av en bra utbildning. Men en dag så bestämde hon att hon faktisk ville bli något och tog tag i sina studier. Amira är nu gift och har ett stimulerande arbete som gör skillnaden för många ungdomar, inte minst romska tjejer.

emilia

Mellan talarnas allvarliga teman fanns det färgstarka och rytmiska sånger med dans inslag av gruppen Bahtale Roma från Uppsala.De två söta och talangfulla finskromska flickorna Jasmine och Anastasia sjöng romska sånger till publikens jubel.

Publiken inspirerades av den musikaliska och festliga stämningen och upp på scenen kom Henry, en ung finsk romsk kille klädd i traditionella lackstövlar och lånad gitarr. Henry spelade och sjöng en finskromsk ballad. På scenen fanns även den serbiska sångerskan Mála Marija som sjöng två serbiska sånger.

ministerEftermiddagsfirandet invigdes av Statssekreterare Jasenko Selimović som talade om regeringens 20 åriga strategi för romer. Målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Selimoviċ gick sen över till att tala om den kommande vitboken som ska dokumentera de övergrepp som har skett mot romer 100 år tillbaka.

rosse1När Bahtale Roma började sjunga national hymnen gelem gelem så reste sig alla i publiken och sjöng med. Efter det var det dags för Sensus projekt ledare Rosario Alí att presentera arbetsmarknadsprojektet Romané Bučá

 Dagens fullspäckade program fortsatte med före detta Europakommissionären för mänskliga rättigheter Tomas Hammarberg som talade om romernas situation i Europa. Hammarberg säger att man nu talar om romer som tigger på gatan. Man måste förstå att de har kommit hit av nödtvång. Deras situation i Rumänien och Bulgarien är fruktansvärt svår då de inte har möjlighet till egen försörjning genom arbete. Han berättade även att romer i Östeuropa har tio år kortare livslängd än andra.

Efter Tomas Hammarberg var det Hans Caldaras tur att stiga upp på scenen han talade om den utsatthet romska ungdomar befinner sig i idag.

– De har en låg självuppfattning. De bär på ett arv av förnekelse. De är försummade och blir beskyllda för något de inte har gjort. De bär på smärta och rädsla varje dag avslutade Hans.

prisutdelningPrisutdelningen av É Romani Glindas heders pris var programmets höjdpunkt. Fred Taikon berättade med stor inlevelse och tacksamhet om den kamp för romernas rättigheter som Rosa Taikon, Tomas Hammarberg och Hans Caldaras har utfört tillsammans i snart femtio år.

Hans1Kvällen fortsatte med en tolv meter lång buffet till gästernas förtjusning därefter avslutade Hans Caldaras och hans musiker kvällen med en jazzig romsk konsert.

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Marco Alí