Tanja en dokumentärfilm

Tanja en dokumentärfilmTanja1

I SVT:s dokumentär Tania får vi följa den finsk-romska kvinnan Tania Hagert i hennes vardag. Under tre år följde ett team från SVT henne. Det blev 300 timmar som sedan klipptes ner till 42 minuter.

I Luleå är det många som vet vem Tanja Hagert är. Som en av de finska romernas representanter och sångerska i banden Mertzi och Terno Drom har hon gjort sig ett namn i Norrbotten.

 Tanja Hagert är i dag 28 år och tvåbarnsmor till Alex och Desiré. Hon är gift med musikern Mertsi Lindberg. Hon kom från Helsingfors till Sverige som 15-åring. Nu är hon aktuell för sin medverkan i dokumentären Tania, en film som handlar om henne och hennes vardag.

– Jag vet inte varför det blev just jag. Jag fick frågan och tyckte att det var en kul grej, berättar hon när jag ringer upp henne.

Ursprungligen var det tänkt att dokumentären skulle handla om henne, hennes dotter och mormor. Tanken var att visa romska kvinnors liv i olika generationer.

– Men min mormor dog under inspelning så vi fick klippa bort henne helt. Istället kom dokumentären bara att handla om mig. Det är lite jobbigt att ha en kamera som följer dig hela tiden och ändå vara dig själv och samtidigt försöka lyfta fram de viktigaste frågorna, det är inte så lätt, berättar Tania.

Det tog tre år innan dokumentären var färdig.

– Det varierade hur ofta de filmade och filmandet gick olika faser med olika teman. Resan till Istanbul, Internationella romadagsfirandet, hemma hos mig i Helsingfors, där min mamma fortfarande bor. Plus en massa andra grejer. Jag kommer inte ihåg allt.

Av 300 filmade timmar blev det 42 minuter.

 Man hör ofta talas om att romska kvinnor lever under dubbel diskriminering. Är det så fortfarande, undrar jag.

– När man väl får ett jobb då har man vunnit halva kampen, men vägen dit är lång. Fördomarna som måste övervinnas är mycket höga. Det är inte så lätt att lämna den trygga värld du är uppväxt och lever i och ge sig ut i en värld där du inte är välkommen. När man väl är där måste han hela tiden tackla det motstånd som finns på olika fronter. Någonstans har majoritetssamhället fått en bild av att romska kvinnor är nedtryckta av de romska männen, men så är det inte. Ofta säger folk att romerna inte vill. Man kan ju undra vad de får det ifrån. Vi har knackat på samhället dörr länge nu, säger Tanja.

Men finns det en dubbel diskriminering, insisterar jag.

– Mannen är den romska familjens huvud, men den behöver också en hals. Det är kvinnan som är halsen som gör att huvudet kan vrida på sig åt bägge hållen. Situationen i det romska hemmet har självklart ändrats med tiden precis som ändringar sker överallt i samhället, men vi har aldrig blivit nertryckta av våra män, poängterar hon.

Idag jobbar hon som brobyggare och går samtidigt en brobyggarutbildning. Hon är mamma till två barn och ordförande i en romsk kvinnoförening. Hon är också politiskt aktiv.

– Skulle jag inte få den hjälp jag får hemifrån, hur skulle då detta vara möjligt?

Det är denna energi och detta engagemang som dokumentären visar.

– Jag hoppas att filmen öppnar dörrar för romska kvinnor och att de ser att det är möjligt att vara romsk kvinna och göra karriär och ta det som den här världen har att erbjuda.

 

Text: Bengt O Björklund

 Foto: Filmklipp ur en av scenerna under filminspelningen 

 Dokumentärfilmen Tanja

 av Birgitta Lindström och Regina Veräjä

 Produktion: Driva Produktion och Filmpool Nord