Hän & Hen

Hän & Hen ˗ de sverigefinska ungdomarnas egena demokratiprojekt

hen 1

Hur når man bäst fram till dagens sverigefinska ungdomar med viktiga frågor om demokrati? ”Hän & Hen” är deras eget ungdomsprojekt och de ska bland annat skapa en workshop där ungdomarna ska få chansen att göra egna politiska serieteckningar i Tove Janssons anda.

Denna workshop är menad att väcka sverigefinnarnas engagemang och göra dem delaktiga i det rikstäckande projektet. Workshopen äger rum på Finlandsinstitutet lördagen den 8 mars.

 

Maija Waris är projektkoordinatoroch själv sverigefinne. Sedan 2012 är hon engagerad i Sverigefinska Riksförbundet, då var hon en av skådespelarna och arbetade som moderator i ett ”ungdomsparlament”. 

Jag ser det här projektet som en naturlig fortsättning, en uppföljning av det förra demokratiprojektet. Vi vänder oss direkt till unga människor. Vi arbetar med begreppet ”tasa-arvo” på olika sätt med olika aktiviteter i hela Sverige. Detär Ungdomsstyrelsen som finansierar ”Hän & hen”.

Under lördagen den 8 mars, som även är Internationella kvinnodagen, bjuds ungdomarna in till  en workshop i politisk serieteckning, ett medium som bör vara lätt att ta till sig. Workshopen äger rum på Finlandsinstitutet.

Jag kan inte låta bli att fråga:

Svenskar brukar lätt bli ganska upprörda över bildsatir. Är det något ni tagit fasta på när ni skapat workshopen?

Det är ju Tove Janssons jubileumsår i år. Före det att hon skapade de oförglömliga Muminfigurerna, så var hon satirtecknare. Så för de mindre barnen finns Mumin med som främsta inspirationskälla, och för de äldre barnen och ungdomarna har vi lyft fram Toves mångbottnade satiriska teckningar som utgångspunkt och sedan får de prova på att teckna själva. Workshopen är en introduktion till mediet att teckna serier med politisk satir.

Ni vill att ungdomarna ska få upptäcka serietecknandet?

Ja, svarar Maija, Och Tove Jansson hade många dimensioner. Vemodet och allvaret och det faktum att Jansson ställer saker på huvudet. Hon rör sig med dolda budskap, som lättare kan uppfattas av de lite äldre barnen och ungdomarna.

På måndagen den 10 mars kan de sverigefinska ungdomarna få möta såväl den svenska Riksdagens talman, som den finska Riksdagens talman.

Berätta varför ni tycker att ungdomarna ska komma till Finlandsinstitutet då!

De får möta människor med riktig makt! Inför EU-valet är det viktigt att veta vad man ska rösta på.  Vilka frågor vill just de unga lyfta fram? Talmännen kommer att diskutera frågor som verkligen angår ungdomarna.

Den andra personen jag träffar är Matilda Mäkeläfrån Piteå. Hon har precis börjat sitt arbete och vill gärna berätta om vad som kommer att hända i övriga Sverige.

I Göteborg kommer vi att ha ett seminarium på universitetet där vi lyfter fram plussidorna med att vara tvåspråkig. Att kunna både svenska och finska är en tillgång, även på arbetsmarknaden, något man ska dra nytta av. Dessa två kulturers samverkan är av godo, säger Matilda.

Och ni kommer även att ha projektet verksamt i Umeå. Vad händer där?

I Umeå kommer vi att kunna bjuda in till modern musik. Det börjar göra sig gällande, att det kan vara kul att engagera sig. Hip-hopartisten Jesse Piisinen rappar på både svenska och finska och det kommer att visas Kaurismäki-filmer på stor duk. Dessutom finns en bastu på hjul. Kulturhuvudstaden bjuds på klubbkväll med finsk kultur, svarar Marita.

Händer det något mera, frågar jag.

Ja, i Malmö, säger Maija, där kommer vi att ha föredrag i ett pågående nordiskt projekt om den finska kvinnan: Vem är hon?Maija understryker att det finns många positiva, kvinnliga förebilder i Finland, bland annat en finsk president och tidig rösträtt för kvinnan i Finland.Vi frågar oss vilken bild den svenska kvinnan har av den finska och vi föreläser om den finska kvinnans historia, säger Maija.

Jag kan inte neka till att det finns mycket i utbudet ”Hän & hen” som intresserar mig och det är bara att hoppas att satsningen lockar till sig många sverigefinska ungdomar. 

Text:Boel Schenlær 

Bild: Sverigefinska Riksförbundet, SFRF