Vi delar på alla sysslor

Vi delar på alla sysslor ivan med pc

Ivan Kuzhicov, 35 år, föddes i en romsk familj i Helsingborg där arbetet med att förbättra romernas situation var en naturlig del av hans uppväxt. Under många år har han arbetat i den romska föreningen Vorta Drom där han sitter i styrelsen.

När man pratar med Ivan hörs det hur han brinner för sitt arbete. Hans far är modersmålslärare sedan många år, men i år går han i pension.

– Han går i pension nästa månad och jag vill gärna fortsätta det arbete som han satt igång. Så nu har jag sökt hans tjänst och jag hoppas att jag får den.

Ivan har i många år varit ungdomsledare i Vorta Drom.

– Jag arbetar med romska barn och ungdomar och vi gör en massa roliga aktiviteter som till exempel matlagning, olika sportaktiviteter och läxhjälp. Jag är ett stöd för dem i olika frågor, både i skolan och hemma.

När Ivan var sex år startades föreningen Vorta Drom där hans far är mycket engagerad.

– Mitt eget engagemang har liksom funnits där hela tiden. Både min far och min farbror har arbetat för att romer ska få det bättre sedan starten 1985. Så det var nog oundvikligt och naturligt att jag hamnade på samma bana.

Vid sidan av sitt romska engagemang har Ivan också läst sig till en kockutbildning och senare arbetat som kock på flera platser i Helsingborg.

– Men nu har jag släppt det och satsar helt på att bli modersmålslärare i lovara, den tjänst som min pappa har haft. Samtidigt har mitt engagemang i föreningen ökat.

Ivan har också litterära drömmar.

– Jag funderar på att översätta böcker till lovara. Jag skulle också vilja skriva en egen bok, en lärobok för lovarabarnen i skolan. Det finns inte så mycket material för dem att tillgå idag.

Som sagt, Ivan gick ut nian och fortsatte i gymnasiet på en kockinriktning. Han tycker själv att de tolv åren i skolan gick bra.

Idag är Ivan gift och har fem barn, tre pojkar mellan sju och elva år och ett tvillingpar. Tvillingarna, som är tre år, består av en flicka och en pojke.

– Mina barn betyder allt för mig, säger Ivan stolt.

Och hans fru.

– Hon är född i Ryssland och vi träffades på ett bröllop. På den vägen är det säger Ivan med värme i sin röst.

I föreningen Vorta Drom har man precis startat ett jämlikhetsprojekt i syfte att öka kunskapen om vad jämlikhet egentligen innebär. Men hur jämlikt är det då i det Kuzhicovska hemmet.

– Eftersom jag är född och uppvuxen i Sverige är jämlikhetsfrågan självklar. Vi delar på alla sysslor hemma jag och min fru.

Vad har då denne engagerade unge rom att säga till dagens romska tonåringar?

– Gå i skolan! Skaffa en utbildning! Det är det allra viktigaste om man vill anpassa sig till dagens moderna samhälle med båda kulturerna i behåll.

 

 

Text: Bengt O Björklund

Foto: Vorta Drom