Henry en glasklar ledare

Mannamod 2Henry Ollinen är 47 år, gift och pappa till en nioårig dotter. Han är utbildare på Sverigefinska folkhögskolan, Svesi, sedan 13 år tillbaka. Han är en man med många järn i elden.

Just att få arbeta med ungdomar verkar vara det som ligger Henry varmast om hjärtat.

– Att få arbeta med ungdomar är något som jag verkligen gillar, att få träffa dem och stötta dem.

Henry är projektledare för jämställdhetsprojektet Mannamod som ska öka jämställdheten bland sverigefinska män. Han är även engagerad i hemvärnet.

– I och med att det är gränstrakter så har vi av tradition ett stort försvarsengagemang här uppe. Jag är ställföreträdande plutonchef. Det innebär att jag är med och leder mina mannar och ansvarar för övningar och andra uppgifter.

Henry är född och uppvuxen i Haparanda och tvåspråkig.

– Jag talar svenska och finska som många andra här i Haparanda. En gång för några år sedan åkte jag söderut för att söka arbete, men jag kom bara till Sandviken, där vände jag, säger Henry och skrattar.

Han studerade till energiingenjör i Umeå i slutet av 80-talet. 2002 träffade Henry sin fru.

– Vi är bägge mycket intresserade av konst. Hon arbetar mycket med ull, tovar och så, berättar Henry.

Henry är också engagerad i Montessorifriskolan Droppen där han är ordförande.

– Det är en av de större skolorna i Haparanda med mycket engagerad personal. Den är ideellt driven utan något vinstuttag. I skolan försöker vi alltid se till att pojkar och flickor blir lika behandlade och att barnen behandlar varandra med respekt.

Nu skulle man kunna tro att det räcker där, men nej, Henry är turistguide i Tornedalen också. Men hans största och käraste intresse är dottern.

– Jag tillbringar mycket tid med henne. Hon tycker om att simma och åka slalom. Därför blev jag simlärare också i år. Hon är också tvåspråkig och gillar precis som jag och hennes mamma konst, men jag har inte blivit pistvakt än, säger Henry och skrattar.

Hemtrakterna och dess historia är något som intresserar Henry mycket.

– Jag leder en sommarkurs på folkhögskolan som heter ”Nyfiken på Tornedalen”.

Och han ser positivt på framtiden i Haparanda.

– Den ser ljusare ut idag än den gjorda för några år sedan. Jag hoppas att det kommer fler arbetsmöjligheter så att våra ungdomar kan stanna kvar i bygden. Jag skulle vilja arbeta mer med ungdomarna här, stötta dem och bidra till att ge dem en bra start i livet.

Nåväl, nu finns det väl inget mer som Henry gör. Jodå.

– Som 47 åring lärde jag mig att åka snowboard förra året och det skulle jag vilja fortsätta med. Det tycker jag är mycket roligt.

Idag bor Henry i en lägenhet mitt i Haparanda.

– Men jag drömmer om att en dag kunna flytta ut till ett hus i naturen med min familj, säger Henry Ollinen avslutningsvis.

Text: Bengt O Björklund

Foto: Privat