Tornedalska chikks sökes!

Tornedalska chikks sökes!Informationstrff_p_caf_Nova_om_Laakso_Chikks1

 Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, startade i september och ska pågå i ett år med projektmedel från Ungdomsstyrelsen. Satsning har fått namnet Laakso Chikks, ett projekt där unga tornedalska kvinnor tillsammans med mentorer utbyter, tankar, kunskaper och erfarenheter. Tjejerna som deltar kan bo var som helst i Sverige.

 Regina Veräjä är projektledare för Laakso Chikks, ett projekt som alltså handlar om mentorskap och identitetsbyggande.

 – Vi blev inspirerade av det samiska projektet Chicks in Sapmí som var ett inledande pionjärprojekt. Vi drog igång vårt projekt i november och ska hålla på i ett år, berättar hon.  Nu har man hittat de mentorer man behöver.

– Ja, vi hittade mentorerna jättesnabbt och nu är vi i full gång med att hitta chikks som vill vara med i projektet. Det går lite trögt just nu, men det hade vi väntat oss. Idag har vi två chikks som vill vara med, men vi har plats för tio. Det är främst via sociala medier som sökandet pågår.

– Vi använder oss bland annat av Facebook och Twitter. Vi kommer också att starta en blogg snart där vi bloggar om projektet och där man kan anmäla sitt intresse. Vi har också mejlat till våra egna kontakter och till STR:s alla lokala avdelningar i hela Sverige. Sedan är jag själv ute och informerar om projektet på olika ställen som caféer, kyrkor och i stall där tjejerna håller till. Eventuellt ska vi också vända oss mot skolorna, säger Regina Veräjä. Det är tornedalska tjejer mellan 12 och 25 år som kan vara med i projektet.

 – De måste ha någon slags koppling till Tornedalen, till dess kultur och språk, poängterar Regina Veräjä. Men var i landet de kommer från spelar ingen roll.

– Det handlar om att man ska vara nyfiken på att utforska sin tornedalska identitet.Projektledare_samtalar_med_potentiell_deltagare1 Det kan ju innebära många olika saker som att man behöver en förebild eller inspiration och framförallt någon att prata med om sådant som har med det tornedalska ursprunget att göra, påpekar Regina Veräjä.

Dagen efter att denna intervju gjordes ska Regina ut och tala på ett café i Pajala för att se om hon kan inspirera någon ny tornedalsk tjej att komma med i projektet.

– Tjejerna som kommer med är ju i så skiftande åldrar att det inte är helt lätt att veta hur man ska förhålla sig. De som kommer imorgon känner jag, så det blir inte så svårt, men det är viktigt att jag är tydlig och konkret.

Av de som har sökt till att bli mentorer har tolv antagits och de erbjuds nu en mentorsutbildning på två dagar.

– Den kommer att gå av stapeln i slutet av januari. Därefter får alla mentorer skriva en personlig presentation där de berättar vad de kan erbjuda. Utifrån det kan sedan chikksen välja sin mentor. Mentorernas presentation är anonym för att chikksen ska välja mentor enbart efter vad de har att erbjuda.

På STR:s hemsida kan de unga tornedalskor som är intresserade av att vara med i projektet som chikks anmäla sitt intresse.

– Det är först till kvarn som gäller. Vi hoppas att våra egna medlemmar som oftast är lite till åren komna kan berätta om projektet för sina barn eller barnbarn och förklara vikten av att delta i detta projekt, avslutar Regina Veräjä.

För anmälan gå in på:

http://www.str-t.com/kontakt/projektledare-laakso-chikks-13-57/

 

 

Text: Bengt O Björklund

Foto: STR-T

Bild 1:

 Informationsträff på café Nova i Pajala om Laakso Chikks

På bild från vänster: Josefin Ruottimaa, Regina Veräjä, Carina Ekberg, Julia Larsson, Angelica Erkki, Jennifer Niskala, Henrika Kostet, Frida Niemi och Ida Barsk.

(Skymd på bilden är Henrika Kostet och Frida Niemi)

 

Bild 2: 

Projektledare samtalar med en potentiell deltagare

På bild: Projektledare Regina Veräjä till vänster och Josefin Ruottimaa till höger

 

 

Fakta:

 

Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset (STR-T)

STR-T är en intresseorganisation för Tornedalen och tornedalingar i språkliga, kulturella och samhälleliga frågor samt regeringens remissinstans i dessa frågor. STR-T är ett språkrör för en ursprunglig inhemsk, språklig och kulturell minoritet. Värdegrund: STR-T hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vi är öppna för utveckling av språk, kultur och det samhälle vi lever i. I dagsläget har organisationen närmare 5000 medlemmar i hela Sverige.

www.str-t.com