Laakso Chikks

Laakso Chikks – ett projekt för unga tornedalska kvinnor grupp1

Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset, STR-T driver ett projekt där unga tornedalska kvinnor, chikks, tillsammans med mentorer utbyter, tankar, kunskap och erfarenheter. Nu har man haft sin tredje peppträff.

Laakso Chikks startade i september 2012 och är ett mentorsprojekt som ska stärka unga tornedalska kvinnors identitet, språk och kultur genom att utbyta erfarenheter; tankar och funderingar kring livsfrågor, identitet med mera.Mentorerna är över 20 år och har fått mentorsutbildning. Chikksen och deras mentorer träffas regelbundet antingen genom träffar på plats eller så kommunicerar man på annat sätt. Av de fem peppträffar som planerats har den tredje just gå av stapeln.

Regina Veräjä är projektledare för Laakso Chikks. Hon berättar lite om peppträffarna.

– Vi var nyligen i en by som heter Korpikylä i Haparanda. På grund av bland annat sjukdom kunde inte alla vara med, men halva styrkan var där.

Varje peppträff har ett tema. Under den första peppträffen var det identitet som var temat, vem är jag i världen. Under den andra träffen var det drömmar som stod på agendan, hur man handskas med dem och förverkligar dem.Regina liggande bild1

– Då hade vi Sunita Memevic som föreläsare, en romsk kvinna som läser på juristlinjen i Uppsala och som har tagit två VM-guld i karate.

Hon har även spelat huvudrollen i TV-serien "Första zigenaren i rymden".

– Hon berättade om hur man kan förverkliga sina drömmar mot alla odds. Vi kom mycket in på förebilder, att man har någon att prata med och att man får stöd.

Under den senaste peppträffen talade man om personlig utveckling.

– Under den träffen använde vi oss av den egna gruppen, den erfarenhet och kunskap som finns bland våra mentorer och chikks. Vi hade samlats på ett ekologist jordbruk som drivs av en av våra mentorer som kunde bidra med att berätta om sin personliga utveckling, om allt risktagande och annat i hennes personliga utveckling som hon gått igenom.

Man tillbringade mycket tid i skogen under den träffen där man bland annat hade gjort en tipsrunda som handlade om just personlig utveckling och identitet.

– De två begreppen hänger ju ihop. Vi hade också frigörande dans. En sverigefinne berättade också en vinglig identitetsresa. Hon talade om sin personliga utveckling inom konst och kultur.

Den här gången följdes man av SVT:s tornedalska magasin Kexi.brudarna

– De gör ett avsnitt om just identitet. Där kommer vårt projekt att speglas, säger Regina Veräjä.

En av mentorerna är Mia Maria Björnfot. Hon trivs med sin roll i projektet.

– Det är kanske det mest givande jag har hoppat på. Det är mycket emotionellt, vi samtalar om mycket.

Hon menar att detta är ett tillfälle för tornedalska tjejer i olika åldrar med olika erfarenheter att mötas och dela erfarenheter och prata om livet.

– Man lär sig ofantligt mycket. Efter varje träff är man helt uttömd.

Hon berättar lite om den senaste träffen som handlade om personlig utveckling.

– Men diskussionerna går ofta åt många andra håll. Regina styr inte träffarna eller samtalen, utan de får vara fria och levande. Samtalen får ta de vägar som faller sig naturligt.

Hon berättade lite om dansen i skogen.gruupp2

– Det var en slags meditativ dans, något som jag nog aldrig annars skulle ha prövat på. Hela träffen skedde i en fantastisk natur med jättegod mat som var egenproducerad.

Det var också ytterligare ett tillfälle för mentorparen att bygga vidare på sina relationer.

– Jag hoppas att detta projekt leder till livslånga kontakter både bland mentorparen och bland de övriga. Det känns som om det finns förutsättningar för det, säger Mia Maria Björnfot.

Hennes chikk är Jennifer Niskala. Hon är mycket nöjd med projektet och sin mentor.

– Det känns jätteroligt att få pröva på något nytt, säger hon. Vi pratar om allt möjligt, både om stora och viktiga saker och sådant som bara är roligt. Min mentor är hur snäll som helst. Hon försöker svara på alla mina frågor.

Vad är det då som är så viktigt med den här typen av projekt?

– Att vi kan hålla kvar den tornedalska identiteten. Det blir liksom ett minne för livet. Från början var vi ju helt okända för varandra men vi har funnit det gemensamma i detta projekt.

Så hur var det då under den senaste peppträffen?

– Den var precis lika givande som de andra. Det var roligt att pröva på den meditativa dansen. Det skulle jag nog aldrig ha gjort annars.

Något tips till andra tornedalska chikks?

– Jag tycker att alla borde ta chansen om den dyker upp att få vara med i något som detta. Det blir ett minne för livet, säger Jennifer.

  

Text: Bengt O Björklund   Foto: Regina Veräjä

Bild 1: Laakso Chikks samlades till den tredje peppträffen, här chikksen Ella Lepistö, Madeleine Isaksson, Jennifer Niskala (bakre raden) och mentorerna Aira Kantola, Pia Hulkoff och Mia-Maria Björnfot. Pia Suonvieri engagerades att leda ett pass i frigörande dans. 

Bild 2: Regina Veräjä projektledare för Laakso Chikks

Bild 3: Ett av tio par i Laakso Chikks; mentor Mia-Maria Björnfot och chikkset Jennifer Niskala.

Bild 4: Peppträff för Laakso Chikks på Hulkoffgården i Korpikylä; Mia-Maria Björnfot, Jennifer Niskala, Madeleine Isaksson, Ella Lepistö, Aira Kantola, Pia Hulkoff och Ida Kreivi-Barsk.