Dialogens kraft

 

Dialogens kraft1svefi

Svefi (Sverigefinska folkhögskolan) i Haparanda har detta år fått stöd från Ungdomsstyrelsen för att genomföra projektet ”Dialogens kraft”.  I projektet ingår bl.a. korta radiointervjuer med sverigefinska kvinnor, dessa intervjuer publiceras via Svefis Internetradio.

Ett större arrangemang genomfördes 1 – 5/10 då bl.a. Sverigefinska synskadadeförbundet hade en kursvecka om kultur och hälsa.  Under veckan fick personalen och studerande på Svefi ”smyglära” sig romani genom fras- och ordlistor på tre språk som fanns på strategiska ställen på Svefi.

 

text_svefidikt_svefi

 

Det var många som uppmärksammade dessa och kom och frågade vad detta var.  Svefi har finska romer bland sina deltagare och under veckan använde några av dem konsten för att uttrycka sin kulturhörighet.

 

Svefi besöktes också av sverigefinska författaren Paula Vartiainen som år 2011 fick Sverigefinska skrivarföreningens pris för sin bok ”Taftihame”. Hon kommer ursprungligen från norra Finland men flyttade till södra Sverige i början av 70-talet som så många andra finländare gjort. Förutom om att berätta om sitt författarskap kunde hon ge tillbakablickar till sitt liv i Sverige. Hennes berättarstund besöktes både av äldre och av unga.

politiker_svefi

 

 

Veckan avslutades med ett evenemang där representanter och politiker för förvaltningsområden i Norrbotten och speciellt Tornedalen träffades i en paneldebatt där publiken kunde ställa frågor till.  Artiklar om detta fanns sedan i de två regionala tidningarna samt i det lokala Haparandabladet.  SR Sisuradio hade inslag om debatten i sin nyhetssändning.

 

 

 

 

 

 

Text och bild: Raija Hiivala